Skip to main content
Geen categorie

Kinderopvang Madelief bestaat 8 jaar!

By 19 oktober 2024No Comments

Het is alweer 8 jaar geleden dat ik de overstap gemaakt heb van leerkracht naar de opening van Kinderopvang Madelief Alkmaar. Ik ben nog steeds heel blij met de gastouderopvang. Vier dagen in de week spelen hier 5 á 6 kinderen per dag. In totaal 13 kinderen maken gebruik van mijn opvang.

De afgelopen jaren verandert er veel in de gastouderopvang. De overheid wil de kwaliteit van gastouderopvang landelijk zoveel mogelijk gelijktrekken. Daarom wordt er gewerkt aan verschillende verbetermaatregelen voor:

  1. Het versterken van toezicht op gastouders
  2. Het verbeteren voor de begeleiding van gastouders door de gastouderbureaus.
  3. Professionalisering van de gastouders.

In het wetsvoorstel worden 4 pedagogische basisdoelen, die nu al gelden voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, opgenomen in de wet voor gastouders. Deze doelen zijn: emotionele veiligheid voor het kind bieden, persoonlijke en sociale kwaliteiten bevorderen en normen en waarden overbrengen. Ook wordt er een maximum gesteld aan 2 gastouderbureaus waarbij een gastouder kan zijn aangesloten. Tot slot wordt een pedagogisch beleidsmedewerker geïntroduceerd die gastouders pedagogisch coaching zal bieden. Dit is ook een bestaande eis in de dagopvang en buitenschoolse opvang.

In een zogeheten algemene maatregel van bestuur worden nog een aantal eisen uitgewerkt. Zo moeten gastouders zelf een pedagogisch werkplan opstellen en jaarlijkse aan hun ontwikkeling blijven werken. Ook wordt het voor alle gastouders verplicht om een achterwacht te regelen die, in het geval van calamiteiten, binnen 15 minuten ter plaatse kan zijn.

Het werkplan heb ik zo goed als af. Zodra het af is zet ik op de website. Verder voldoe ik aan alle gestelde eisen. Ik volg webinars en met de cursus Oog voor interactie heb ik mijn kennis weer opgehaald en aangevuld.

Gastouders hoeven niet langer te voldoen aan de regels van het ‘Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023’ (WAS 2023). Dit besluit stelt veiligheidseisen aan het gebruik van speeltoestellen in openbare ruimtes. Omdat speeltoestellen bij gastouders thuis in de tuin staan, is het moeilijk te bepalen of dit openbaar of privégebruik is. Daarom hoeft de gastouderopvang zich straks niet meer te houden aan de WAS 2023. Om gastouderopvang veilig te houden, moeten gastouders nog steeds maatregelen nemen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Ook bij speeltoestellen. Dit staat al in de Wet kinderopvang en verandert niet. Als de GGD vaststelt dat de kinderopvang niet veilig en gezond gebeurt, kan de gemeente maatregelen nemen.

Ook de regels voor kinderbedden en -boxen veranderen voor gastouders. De eisen daarvoor die nu ook voor gastouders gelden, zijn bedoeld voor kinderdagverblijven. De regels passen niet bij de manier waarop gastouderopvang plaatsvindt. Daarom hoeven gastouders ook niet de ‘Warenwetregeling nadere eisen kinderbedden en -boxen kinderopvang’ te volgen. Dit betekent dat ze niet aan die specifieke regels hoeven te voldoen. Maar het ‘Warenwetbesluit‘ blijft wel gelden voor gastouders. Dit betekent dat gastouders nog steeds moeten voldoen aan de algemene veiligheidseisen voor kinderbedden en -boxen die in de wet staan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijft hierop toezien.

Gastouder zijn is dus meer dan alleen maar oppassen!