Skip to main content

Zeven maanden geleden ben ik gestart met alleen mijn kleindochter Daisy. Inmiddels bied ik opvang aan 7 kinderen. Op dinsdag heb ik 3 kinderen, woensdag 3 kinderen, donderdag 4 kinderen en daarnaast breng ik Sterre naar school en komt Ivo een broodje eten, vrijdag 2 kinderen de hele dag en voor Sterre verzorg ik de voor- en naschoolse opvang en Ivo eet weer een broodje. Het zijn 3 jongens en 4 meisjes. En wat de leeftijden betreft; Ethan is bijna 1 jaar, Yenthe is 14 maanden, Daisy en Evin zijn 16 maanden, Tess is 2 1/2 en Ivo wordt bijna 10 jaar. Half mei komt Jens van dan 6 maanden ons versterken op donderdag en vrijdag.

De kinderen zijn erg lief voor elkaar. Ze zoeken elkaar echt op. Tess ontpopt zich als een moedertje en helpt mij echt met bijvoorbeeld het eten geven aan de kinderen, tafeldekken, opruimen en met de honden spelen. Prachtig om te zien. De honden doen het ook super goed. Joep wil graag spelen en legt dan regelmatig een touw of bal bij een kind neer met de bedoeling dat het kind dat weggooit. Tess vindt dit geweldig en ook de kleinere kinderen krijgen door wat de bedoeling van Joep is. De honden die buiten AD en HD zijn, gedragen zich in huis heel rustig. Wanneer een kind ze te vaak opzoekt naar hun zin trekken ze zich terug in mand of bench. Hetzelfde geldt wanneer Joep te veel met de kinderen wil spelen dan laat ik hem even tot rust komen in de bench. Als het weer het toelaat en alle kinderen wakker zijn lopen we altijd een een rondje met de honden.

Ik heb in huis 4 slaapplekken in afzonderlijke kamers, zodat de kinderen geen last van elkaar hebben. Het lidmaatschap van de Speel-o-theek zorgt ervoor dat ik regelmatig nieuw speelgoed kan aanbieden. De bouncer en het loopkarrtje vinden ze geweldig en uiteraard laat ik ze daar niet te lang in. De grote 4-persoonswagen is een geweldige aanschaf gebleken. De kinderen zitten er heerlijk in en hij rijdt lekker. Maar naast de vierpersoonswagen heb ik ook een tweepersoonswagen en een enkele wandelwagen. Voor elke situatie heb ik dus vervoer.

De tuin is weer schoongemaakt zodat we met mooi weer buiten kunnen spelen. De jongsten kunnen in loopkarretjes door de tuin, de zandbak is gevuld met zand en speeltjes en ik heb meerdere auto’s en fietsen waar de kinderen zich mee kunnen vermaken. De vogels in de volière beginnen weer aan het broedseizoen en fluiten gezellig. De schommelbank is erg populair bij de kinderen.

In die zeven maanden zie ik de kinderen groeien en ontwikkelen. Ethan kwam als kleine baby voor het eerst en ik gaf hem zijn eerste groentehapje. Nu loopt hij rond de tafel en loopt achter stoelen aan door de kamer. Daisy is gaan lopen, Evin staat los en doet ook pogingen zelf te gaan stappen. De kinderen communiceren ook met elkaar. Een voorbeeld heb ik met een filmpje op de facebookpagina van Madelief gezet.

De schriftjes die ik voor de ouders bijhoud vullen zich langzamerhand. Het worden mooie dagboekjes met foto’s en verslagen van de dagen. Ik schrijf op wat de kinderen doen, van hoe laat tot hoe laat ze slapen, wat ze gegeten hebben, hoe het met de ontlasting zit. De ouders app ik dagelijks een aantal keren foto’s en/of filmpjes toe met een kort berichtje hoe het met het kind gaat. Zo blijven ze op de hoogte van de belevenissen van hun kind. Een goed contact met de ouders staat bij mij hoog in het vaandel.

Op tijden dat de kleintjes slapen is het op donderdag Tess-tijd. Tijd om te knutselen of spelletjes te doen. We zingen veel. De kinderen doen de gebaren vaak al mee. En ook vind ik het lezen van boekjes belangrijk voor hun woordenschat en als ontspanning. De boekenbak staat altijd binnen bereik en ik merk dat de kinderen het ook fijn vinden. Ze komen nu ook met boekjes aankruipen of gaan zelf zitten bladeren.

Wanneer ik niet te veel kinderen heb kunnen we ook met de auto naar de kinderboerderij.