Skip to main content

In oktober ben ik gestart met de VVE (vroeg voorschoolse educatie) training gestart. Ik heb hierdoor handvatten gekregen om dit meteen in de praktijk te brengen aangezien ik de kennis al vanuit het onderwijs heb. Voor mij was het even omschakelen hoe ik dit moet vertalen van een klas met 35 kleuters naar een gastouderopvang met peuters.

Zo heb ik woordkaarten opgehangen waarmee ik de woordenschat van de kinderen wil uitbreiden. We zijn nu bezig met het thema Herfst. Er is een herfsttafel, we draaien en zingen liedjes over de herfst en er zijn boekjes over de herfst. De lampion was in het thema gemaakt en de kleurplaten en knutselwerkjes hebben betrekking op het thema.

Maar naast het thema Herfst sluit ik ook aan bij de interesses en behoeften van het kind. Zo bied ik spelletjes, puzzels en activiteiten aan die de kinderen prikkelen en uitdagen. Zoals we bij de VVE training noemen; de zone van naaste ontwikkeling. Nu de meeste kinderen beginnen te kletsen ben ik druk bezig met de woordenschat.

De honden spelen een belangrijke rol in de opvang. Zo wandelen we vaak met ze waardoor we een frisse neus halen. In huis wordt er veel met ze geknuffeld. Er worden hondenkoekjes verstopt die de honden moeten zoeken. Voor het aquarium worden standaard stoeltjes door de kinderen gezet. Meerdere keren per dag gaan de kinderen op de stoeltjes staan om naar de vissen te kijken. We hebben baby algeneters die we bekijken om te zien hoe ze groeien. De katten worden ook regelmatig geknuffeld al kiezen die er vaak voor om uit de buurt van de kinderhandjes te blijven.

De kinderen krijgen onderling ook steeds meer een band. De kinderen van 1 en 2 jaar die steeds meer beginnen te praten noemen elkaars namen en er wordt steeds meer samen gespeeld. De oudere kinderen zorgen goed voor de jongere.

We dansen veel want de kinderen vinden het helemaal geweldig om te doen.

Daisy heeft een zusje gekregen en ik dus een kleindochter. Zij zal vanaf februari de opvang komen versterken. Helaas gaan er ook kinderen weg door verhuizing of doordat ouders een andere baan krijgen waardoor het logistiek niet handig is om bij ons te blijven. We hopen dan ook dat er weer nieuwe kinderen worden aangemeld.